5 συνταγές για να απολαύσετε ένα τέλειο αυγολέμονο

Κοτόσουπα με κολοκύθα και καρότα
Κοτόσουπα με κολοκύθα και καρότα

Κοτόσουπα με στήθος κοτόπουλου

Κοτόσουπα με στήθος κοτόπουλου
Κοτόσουπα με στήθος κοτόπουλου

Υλικά για 4 άτομα
Το στήθος από ένα κοτόπουλο μέ τα κόκαλά του
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
50 γρ ρύζι
2 αυγά
2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου στα 4 και το βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει για 20 λεπτά μόνο του. Μετά βάζουμε τα καρότα την πατάτα το κρεμμύδι αλάτι λάδι και το ρύζι. Νερό βάζουμε τόσο όσο αραιή ή πηχτή θέλουμε την σούπα μας. Τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Όταν βράσουν όλα καλά σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και το καθαρίζουμε από τα κόκαλα. Το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά πρώτα το ασπράδι σε ένα μπολ, και μετά ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και τα χτυπάμε μαζί. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού. Τέλος με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από τη σούπα και συνεχίζοντας να χτυπάμε το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά στο μπόλ τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς τη σούπα. Σερβίρουμε ζεστή με λίγο πιπεράκι από πάνω.

Γιουβαρλάκια

Γιουβαρλάκια
Γιουβαρλάκια

Υλικά
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι τα αυγά και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας καλά και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Στην συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με λίγο λάδι και το βάζουμε να βράσει. Τέλος κάνουμε μικρά μπαλάκια τον κιμά μας και τα βάζουμε στο νερό πού βράζει. Αν δούμε πως θέλει και άλλο νερό μπορούμε να βάλουμε όσο χρειάζεται. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ρύζι στο νερό πού βράζουν τα γιουβαρλάκια. Μπορούμε να τα κάνουμε αυγολέμονο ή και σκέτο λεμόνι. Όπως και να τα κάνουμε είναι πολύ νόστιμα.

Αυγολέμονο
Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε τούς κρόκους και τούς χτυπάμε μαζί με το ασπράδι. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το λεμόνι και με μία κουτάλα παίρνουμε ζωμό ζεστό από την κατσαρόλα και τον ανακατεύουμε με το αυγό και το λεμόνι. Όταν είναι έτοιμο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να πάει παντού το αυγολέμονο.

Σούπα με φτερούγες γαλοπούλας

Σούπα με φτερούγες γαλοπούλας
Σούπα με φτερούγες γαλοπούλας

Υλικά

2 φτερούγες γαλοπούλας
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
80 γρ ρύζι
2 αυγά
2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κόβουμε στα δύο τις φτερούγες γαλοπούλας τις βάζουμε στην κατσαρόλα τις σκεπάζουμε με νερό και τις βάζουμε να βράσουν για 20 λεπτά μόνες τους. Μετά βάζουμε τα καρότα, την πατάτα, το κρεμμύδι, το αλάτι, το λάδι, το ρύζι, το κολοκύθι και το νερό. Νερό βάζουμε τόσο, όσο ζουμερή θέλουμε να είναι η σούπα μας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν βράσουν όλα καλά σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε τις φτερούγες σε ένα μπολ και τις καθαρίζουμε από τα κόκαλα. Τις κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες και τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα.


Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά πρώτα το ασπράδι σε ένα μπολ, και μετά ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και τα χτυπάμε μαζί. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού. Τέλος με μια κουτάλα πέρνουμε ζουμί από τη σούπα και συνεχίζοντας να χτυπάμε το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά στο μπόλ τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς τη σούπα. Σερβίρουμε ζεστή με λίγο πιπεράκι από πάνω.

Κοτόσουπα με κολοκύθα και καρότα

Κοτόσουπα με κολοκύθα και καρότα
Κοτόσουπα με κολοκύθα και καρότα

Υλικά
1 κοτόπουλο μικρό
2 καρότα κομμένο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
300 γρ κολοκύθα κομμένη σε κύβους
60 γρ ρύζι
1 πατάτα μικρή
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 αυγά
2 λεμόνια στημένα

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό, και το βράζουμε για 10 λεπτά μόνο του, και αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε.
Νερό βάζουμε τόσο όσο αραιή ή πηχτή θέλουμε την σούπα μας.
Μετά προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το ρύζι, την πατάτα ολόκληρη, λίγο λάδι, αλάτι, και τα βράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να βράσει το κοτόπουλο και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, βγάζουμε την πατάτα σε ένα πιάτο,την λιώνουμε με ένα πιρούνι, και την ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα για να δέσει λίγο η σούπα μας.

Για το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια καλά, μετά ρίχνουμε τους κρόκους και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.
Τέλος με μια κουτάλα παίρνουμε ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε, και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο αυγολέμονο.
Όταν ενωθούν όλα τα υλικά μας στο μπολ, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σούπα ανακατεύοντας συνεχώς.
Την σερβίρουμε ζεστή με φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Λαχανοντολμάδες από πράσινο λάχανο με κιμά

Λαχανοντολμάδες από πράσινο λάχανο με κιμά
Λαχανοντολμάδες από πράσινο λάχανο με κιμά

ΥΛΙΚΑ
20 φύλλα πράσινου λάχανου
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ κιμά χοιρινό
150-200 γρ ρύζι
2 αυγά
Ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα φύλλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό, και τα βάζουμε στην φωτιά.
Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει τα βράζουμε για 5 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά το ρύζι τον μαϊντανό αλάτι πιπέρι και λίγο λάδι, τα ζυμώνουμε όλα μαζί και το αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Τέλος σε κάθε φύλλο βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας κιμά, και το διπλώνουμε. Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι και αν θέλουμε στρώνουμε δυο τρία φύλλα πράσινα ή άσπρα και από πάνω βάζουμε με τη σειρά τούς ντολμάδες. Μπορούμε να βάλουμε και δύο και τρεις σειρές ντολμάδες στην κατσαρόλα. Όταν τελειώσουμε το δίπλωμα βάζουμε ένα πιάτο βαθύ πάνω από τους ντολμάδες τούς σκεπάζουμε με νερό αλατίζουμε και τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμοι οι ντολμάδες σβήνουμε τη φωτιά, τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο, και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να πάει παντού.

Αυγολέμονο
Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να ασπρίσει. Μετά ρίχνουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε και αυτούς. Σιγά σιγά ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό που έχουν οι ντολμάδες. Τα ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μείγμα τους ντολμάδες. Κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει το αυγολέμονο παντού.

Η συνταγ είναι από την ιστοσελίδα katerinasrecipes.com